Sovsäck

Sovsäcken är en av de viktigaste sakerna att ha med sig för att få en skön sömn. Kan man tycka. Jag har en billig av märket Nordmarka Helsport.

Köpte denna på XXL inför första vandringen och har använt den varje gång som det har övernattats. Jag upplever den som väldigt varm och polyesterinsidan blir då klibbig. Första vandringen så trodde jag att det skulle blir kallt av någon anledning hade T-shirt och byxor på mig, men det slutade med att jag låg i bara kalsongerna och ändå så rann det på ryggen. Det blev dock bättre fram på natten. När vi gick etapp 1 så sov jag riktigt bra, kunde på morgon känna att det skulle varit skönt att ha strumpor på förutom kalsongerna, men då var det enligt termometern vid 5 tiden 8 grader i vindskyddet.

14407687_1372919032719978_193381539_nHär är en är temperatur skalan för denna sovsäck.
– T-Comf  14ºC
– T-Lim 10ºC
– T-Ext -4ºC
– T-Max 26ºC

Jag var tvungen att kolla upp vad dessa betyder. Här är en översättning gjord i Google translate från norska, texten hämtat från norska xxl.

EN13537
Den nya standarden kräver att man anger 4 värden:

Komforttemperatur (komforttemperatur T-komfort). Denna gräns anger lägre temperaturgränsen där man förväntar sig att en genomsnittlig kvinna kan sova bekvämt. Dessutom passar detta värde ofta oerfarna sovsäck användare.

Undre temperaturgräns (temperaturgräns T-lim). Denna gräns anger lägre temperaturgränsen där man förväntar sig att en vanlig människa kan sova bekvämt.

extrema lägre temperaturer (extrema temperaturer T-ext). Denna gräns är uttryckt som en temperaturgräns där potentiellt farlig kylning kan ske efter viss tid (t.ex. 6 timmar) för en standard kvinna.

Maximal temperatur (maximal temperatur T-max). Denna gräns anger den maximala temperaturen som en vanlig människa kan sova bekvämt utan att svettas.

De två första värdena (T-komfort och T-lim) är viktigast för oss konsumenter när de väljer en sovsäck. De ämnen som har lagt den nya europeiska standarden är från Syd- och Mellaneuropa. Det är bevisat att dessa fryser snabbare än människor från norra Europa, som är mer vana vid kallare klimat.

Vikten utan påse är 0.9 kg och påsen väger 0,1 kg. Ytter och innerhöljet är av polyester. Den är packad med Thermoguard 6000®. Längden på denna är 190cm och 80 cm bred.

2016-09-17_10-31-25

Personligen så tycker jag denna är i smalaste laget.jag vill gärna dra upp ett ben och ha det andra rakt ner, detta går inte i denna, den är för smal för det, så i början så får jag alltid en lite klaustrofobisk känsla då jag inte kan röra mig som jag vill.

Det går att koppla ihop påsen med en liknande påse som har den andra dragkedjan, de är märka med vänster resp. höger. Så en höger kan sättas ihop men en vänster.

Längst upp vid dragkedjan finns ett kardborreband för att inte blixtlåset ska åka ner. vill man inte använda detta så kan man vika in kardborrebandet och fästa det så att man inte river sig på den vassa delen av det. Det följer så klart med en kompressionspåse som är bra, den blir lätt ihop trasslat på natten av någon anledning.

Finns två hällor att hänga påsen i så att den torkar. Påsen ska alltid förvaras uppackad när den inte används. Jag försöker leva upp till det. Ska köpa mig ett sovsäckslakan kanske blir bättre med fukten.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s