Rödbetshummus

Något att lägga på mackan, eller till grillat. Lite färggladare än vanlig hummus, det piggar upp!

ro%cc%88dbetshummusReceptet kommer från The Happy Pear där de gör tre varianter på hummus. Jag gör bara en i taget, för vem behöver äta ett kilo hummus på en vecka?

  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 burk kikärtor (400g)
  • 50 ml saft från citron
  • 2 msk tahini (sesampasta)
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm spiskummin
  • 3 msk vatten (eller så lite du vill)
  • 175 g rödbeta (eller mer)

Tvätta rödbetorna ordentligt och skär av rötter och topp. Dela i mindre bitar och lägg i en ugnsfast form. Salta en aning och häll lite olja över. Rosta i 20 minuter i ugnen på 175 grader tills de är mjuka.

Skölj av kikärterna ordentligt. Ditt vandringssällskap kommer tacka dig. Speciellt om ni sover i tält.

Kör kikärterna och resten av ingredienserna i matberedare tills du har en jämn smet. Stoppa i rödbetorna och kör ihop. Det ser trevligt ut med lite större bitar rödbeta i hummusen så mixa inte för mycket. Om du inte vill. Det är din hummus, inte min. Jag gillar lite textur.

Vi åt hummusen på bröd jag hittat i en orientalisk butik, med sallad, paprika och rödlök, men man kan äta rödbetshummus till det mesta. Grillad gnisselost till exempel. Eller kött, det går också, om man känner för det.

Bonus! Om du skippar rödbetorna så får du vanlig hummus. Brukar vara populärt det med.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s