En prylhobby

Att vandra är verkligen en prylhobby och man får leta för att hitta lite billigare alternativ eller realisationer på saker.

Det jag sökte inför etapp 1 var en enkel gps, mitt enda önskemål för den var att den skulle kunna logga sträckan som vandrats. Har en GPS till min kamera men använder jag den så räcker inte kamerabatteriet hela vandringen. Så för att tagga bilderna med koordinater så ville jag ha en GPS-puck för detta. Efter en hel del letande så hittade jag en på ebay.com som inhandlades. För lite mer pengar än för en renodlad puck, denna kostade 450 kr inklusive frakt, så fick jag då en med en liten skärm som visade information, denna modell heter ”Canmore GP-102+”. När jag väl fick hem den så visade det sig att den har väldigt många kul funktioner utöver det jag ville ha den till.

e1Den är köpt på eBay  är från Kina och billig, den ekvationen går inte ihop med ordet kvalité, men i detta fallet så är GPS-enheten riktigt bra och gör sitt jobb och mer därtill. Det stora minuset är programvaran till datorn. Skulle tro att det är för äldre versioner av Windows för den fungerar inte bra i Windows 10. Det finns inte heller någon version för vare sig Linux eller OSX. Att plocka ut spårinfo fungerar i alla fall hyfsat och det är lite kul vad man kan göra med det, se till exempel denna länk från vår vandring på etapp 1 som var den första med denna GPS.
2016-09-17_11-25-43Enheten har bara två knappar, detta gör att navigeringen i menyerna blir lite annorlunda men inte svårt att få in vana för det. Tar lite längre tid för man måste ”långtrycka” för att gå in och ur menypunkter. Lite funktionsdravel. Den har stegräknare har ingen koll på hur bra denna är. Barometer så man kan se en lättare typ av prognos, vilket visade sig stämma, satt och knappade på den en morgon i ett vindskydd och den visade då att det skulle bli mulet fast att det var en underbar morgonsol och klar himmel, någon timma senare var det helgrått. Med hjälp av barometern kan den också få en exaktare höjd som man är på. Digital kompass, så den slipper gå efter gps-riktning som bara fungerar om man rör sig. Man kan skapa och se POI och även markera dom med ett fåtal olika ikoner. Den loggar sträckan man gått upp till 300 000 punkter med datum och tid men man kan också lägga in sträckor i förväg att följa (ett bra ställe att hitta sträckor är följande wikisida från openstreetmap). Den tål att stänka lite vatten, ska klara IPX6. Kopplar man den till datorn ska man även kunna använda gps:en i andra kartprogram och se var man är. Man kan knappa in kön, längd och vikt så räknar den också kalorier som man har förbränt.

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s