Linsgryta på stormköket

Min favoritlinsgryta, som jag lärde mig laga för länge sedan. Originalet ska egentligen göras med gröna linser, men det tar för lång tid på stormköket. Röda linser går mycket fortare att koka.

  • 1 lök
  • olja (fast jag använder smör, för det bär jag ändå med mig)
  • torkad ingefära
  • cayennepeppar
  • gurkmeja
  • salt
  • 1-2 klyftor vitlök
  • 1 tetra krossade tomater
  • 2-3 dl torkade röda linser
  • garam masala

Hacka löken och vitlöken och svetta ihop den med ingefära, en aning cayenne och gurkmeja i grytan tills löken är genomskinlig.

Häll på krosstomaterna och linserna. Toppa med vatten om det känns torrt. Koka i en evighet på svag värme, typ 10-15 minuter. Får du igång en eld och kan ställa grytan intill värmen så rekommenderar jag det. Har du dessutom ett lock till grytan är det bättre. Fyll på med vatten när det känns torrt.

När linserna är mjuka och färdigkokta är det dags för garam masala. Inte tidigare, det blir inte bra.

Vi serverade med snabbris från Uncle Bens. Gör inte det. Det är en vidrigt slemmig produkt som inte alls liknar något ris jag smakat tidigare. Skippa ris, det behövs inte.

Man skulle haft en bild på det här. Det har jag inte. Det kanske kommer, för jag äter det med jämna mellanrum hemma.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s