Leken-Sixtorp

Helgens vandring började åter igen med buss från Örebro resecentrum till Leken eller Klunkhyttan som det heter. Etapp 12 är 17 km och svårighet 3 av 3. Leden går några meter längs med motorvägen men svänger snart av och lugnet infinner sig. Innan det så hittade vi massa hallon och blåbär. Men först let’s take a selfie!

p1040548

Snart går det ganska brant uppför, för att till slut komma fram till Lekhytteklint som är en av Närkes utsiktspunkter.

2016-08-06_09-41-43
Vy över närkeslätten med kvarntorpshögen

Efter klinten så gick det nerför på en gång, och att det är en trea märks ordentligt i början.

2016-08-06_09-45-09_malin

Vi passerade ett antal riktigt stora myrstackar. Det lär ligga några års arbete bakom dessa.

2016-08-06_10-13-22

Efter några kilometer och en mage som börjar kurra så kommer man fram till en tjärn med bänk så man kan sitta och njuta av naturen. Till mellis bjöds det på Malins energibars. Tyvärr så har de i fjärran slagit upp en mobilmast, totalt onödigt jag har inte haft täckning på någon sträcka hittills som jag gått, 3 är en stadsoperatör tyvärr.

Malin: Fast somliga har täckning överallt. Telia. Jag antar att jag betalar för mycket, men det är skönt att veta att vi kan nå hjälp ifall vi behöver det.

2016-08-06_10-29-36-2016-08-06_10-29-43_blended_fused-1
Den här tjärnen finns inte med på etappbladet, men är väl värd en kort fikapaus.
Du hittar den här.

När vi passerade en bäck så såg jag något som rörde sig i vattnet, och se en liten bäckkräfta 🙂

2016-08-06_10-59-15

Vi tog lunch vid Stenbäckens gård, här kan man även sova i hus om man vill. Väldigt trivsamt område med små uthus och torrdass vi passade även på att fylla på med vatten då det finns kran för färskvatten här. Någon kilometer senare kommer man fram till Lillsjön, här finns en jättelång mysig sandstrand och ett mindre vindskydd, skulle det dock vara taget så finns det ett till vid dammen några hundra meter därifrån som nog har väldigt sövande ljud från bäcken som kommer från dammen porlandes några meter där ifrån.

2016-08-06_14-00-38
Kartläsning, är vi framme snart?

Passerar ett antal gruvor, tyvärr så är det svårt att fånga på bild hur det ser ut. Så jag rekommenderar att själv vandra hit och uppleva det.

2016-08-06_15-53-21

2016-08-06_17-00-52En av de trevligaste sakerna med Bergslagsleden är omväxlingen av miljön hela tiden. Det är allt från kalhyggen till nationalparker med orörd skog till sankmark och torra områden. Här passerar vi ett stycke med ormbunksskog.

Vi övernattade i Sixtorp, det är första gången som vi sover på ett etappmål. Här finns utöver ett vanligt vindskydd ett vindskydd med matbord, det finns övernattnings stugor, torrdass, soptunnor och färskvatten, finns även ett café men det var inte öppet när vi var här. En bit bort ligger sjön Multen med sandbadstrand och brygga. Vindskyddet har ingen eldstad bredvid utan det är lite längre bort i form av en eldstad med bänkar runt. Eftersom att det är ett etappmål så är det lite mer trafik runt och det är nog att föredra att sova mitt på etapperna dessa är mer avskilda.

Malin

Lyxigt med linsgryta när vi kom fram. Men snabbris är verkligen inte en höjdarprodukt. Undvik det.

Det finns bara ett rosévin på PET-flaska på systemet än så länge, Pink Pet (nr
6395). Det är helt okej. Kanske inte det man automatiskt väljer till linsgryta med mycket kryddor i, men jag är inte så knusslig på vandring. Morgan hade också med sig ett gott vitt vin, men jag vet inte vilket det var.

Fortsätt läsa dag 2 på vandringen.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s