Vandringsbyxa Silence pro zip-off

Det här med vad man ska ha på sig är en vetenskap. En sak som jag lärt mig är att vattentätt inte alltid är att föredra, men att kunna korta byxbenen kan vara guld värt.

malin-la%cc%88ser-kartaJag valde de här byxorna för att de skulle vara tystare än andra byxor, och det måste jag säga att de är. Uppfödd som man är under manchesterns storhetstid har man tillbringat många promenader med brallor med inbyggda ljudeffekter.

Inte de här byxorna.

Jag skulle inte välja dem om jag satsade på en karriär som ninja, så tysta är de inte. Men de är definitivt tystare än jeans.

De är stretchiga, vilket är väldigt skönt. Tyvärr så växer de lite i storlek när man använt dem en stund, och då börjar hela ”dra upp brallorna”-cirkusen. Jag borde ha valt en mindre storlek, medium istället för large, för det är onödigt gott om plats i byxorna.

Fickorna är lagom stora och lårfickorna stängs ordentligt med dragkedjor, så inget trillar ur. Handfickorna är i mesh, men det har inte påverkat funktionaliteten.

Längst ner på benen är de vattentäta, vilket är jättebra. Jag har rationaliserat bort regnbyxor, det räcker långt med de här. Blir de blöta så torkar de fort.

Däremot är vattentätningen i rumpan inte alls kul. Först tänkte jag att det skulle kunna vara bra, vem har inte satt sig i en lite fuktig mosse någon gång och fått lida för det? Nä, det lät bra.

På vandring sitter man inte så mycket.

p1040521
Byxorna är nästan lika viga som jag är.

Nästan inte alls faktiskt. Då är en vattentät byxbak inte kul. Man blir nämligen ganska varm om baken när man tar sig upp för backar och har många kilon på ryggen. Det kompenseras med att man svettas om den varma kroppsdelen och den vätskan måste ta vägen någonstans. Det blir liksom inte bra då om det är vattentätt.

En annan nackdel är att man kan halka på en blöt spång och landa med rumpan i vattenpölen. Tro mig, det händer… Då är man plaskblöt under det vattentäta lagret under ganska lång tid.

De avtagbara benen var däremot väldigt bra vid den ofrivilliga badstunden. Bara att dra av halva brallan och hänga på utsidan av ryggsäcken, inget kallt och blött längst ner på benen i alla fall. (Ombytesbyxor? Inte jag. Jag bär inte på något i onödan, då är jag hellre våt en stund.)

Det går också att göra vädringsluckor av dragkedjorna för benen, bara att dra dragkedjan halvvägs så blir det lite svalare om benen medan smalbenen fortfarande är skyddade från ljungen.

Benen är färgkodade så man vet vilket byxben som ska vara var, och dragkedjan känns inte alls mot benen vilket har varit ett problem i andra byxor. Jag gillar att zippa av benen och låta dem glida ner som benvärmare om anklarna när det blir varmt. Då har man ändå lite skydd mot skräp i dojjan och annat från stigen som kan rappa en på smalbenen.

Med frakt betalade jag 869 kronor för byxorna.

Och nästa gång jag köper vandringsbyxor? Då väljer jag avtagbara ben, ingen vattentätning, smalare passform och en mycket spralligare färg. Antagligen från fritidsfabriken igen.

Här följer ett utdrag från Fritidsfabrikens uppgifter:

SILENCE PRO ZIP-OFF, DAM ANTRACITE GREY
Silence Pro Zip-off med vattentäta partier över stuss och nedre delen av benen passar perfekt vid resor och vandring tack vare de avtagbara benen. Du kopplar enkelt loss benen med dragkedjor vid knäna. Med både stretch, vattentäta partier och avtagbara ben blir Silence Pro Zip-off en mångsidig friluftsbyxa som passar till många aktiviteter.
SPECIFIKATION
Model 792-144Zip-antgrey-L
Vikt: 430g Storlek Medium
Material: Stretch: 93% Nylon / 7% Spandex Förstärkta partier: 100% polyester, vp 8000mm / 3000g/m2/24h
Användningsområden: Med sitt vattentäta material strategiskt placerat över stuss och nertill på byxben passar Silence Pro Zip-off extra bra vid aktiviteter där det är blött. Vandring, fiske, kanot, jakt, allround
Passform: Normal
Färg: Antracite Grey
Avtagbara ben
Vattentäta partier över stuss och vader
Slitstarka YKK® dragkedjor
2 lårfickor med blixtlås stängning
mobiltelefonficka i mesh inuti vänster lårficka
2 handfickor
Knappjustering i benslut
Stretch
Lättviktsbyxa


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s